Egyszerű farsangi fánk

2012.02.21. 14:33 | Moncsa_0621 | Szólj hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

65 dkg liszt

2 ek kristálycukor

1 csomag vaniliacukor

1 csipet só

2 db tojás

3,5 dl tej

1 csomag élesztő

3 ek olaj

A lisztet összekeverem a tojássárgájával, a tejben megfuttatott élesztővel, olajjal, sóval, cukorral és simára összedolgozzuk.

A tojásfehérjét habosra verem, majd beleteszem a tésztába és azzal is eldolgozom.  Kelesztő tálba teszem és kb. 1-2 óráig kelesztem.

A megkelt tésztát a gyúródeszkára borítom, kinyújtom kb. 1,5 cm-re. Fogok egy nagyobb pogácsaszaggatót és kiszaggatom. Miután kiszaggattam, letakarom egy ruhával, hogy pihenjen. Amíg pihen, felteszek egy lábasba annyi olajat, hogy éppen hogy ne lepje el a fánkokat (kb. ujjnyi magasan). Ha forró az olaj, a fánkok közepét benyomom, hogy elvékonyodjon. Beleteszem a lábasba és ráteszema  fedőt. Ha megsült az egyik oldala, megfordítom (a tetőt már nem tesszük rá vissza).

A kész fánkokat ízesíthetjük lekvárral, porcukorral, csokoládéval, esetleg cukormázzal stb. Ha a cukormáz mellett döntenénk a következőképp csináljuk:

Citromos cukormáz:

Egy kupaknyi citromlét öntsünk egy pohárba vagy tálkába és keverjünk annyi cukrot hozzá, amennyivel jó sűrű lesz. Vigyázzunk, a cukormázat csak akkor tegyük a fánkokra, ha azok már kihűltek.

Jó étvágyat hozzá! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mamareceptje.blog.hu/api/trackback/id/tr174157687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: farsang csoki fánk sütemény egyszerű cukormáz
süti beállítások módosítása