Hozzávalók:
65 dkg liszt
2 ek kristálycukor
1 csomag vaniliacukor
1 csipet só
2 db tojás
3,5 dl tej
1 csomag élesztő
3 ek olaj
A lisztet összekeverem a tojássárgájával, a tejben megfuttatott élesztővel, olajjal, sóval, cukorral és simára összedolgozzuk.
A tojásfehérjét habosra verem, majd beleteszem a tésztába és azzal is eldolgozom. Kelesztő tálba teszem és kb. 1-2 óráig kelesztem.
A megkelt tésztát a gyúródeszkára borítom, kinyújtom kb. 1,5 cm-re. Fogok egy nagyobb pogácsaszaggatót és kiszaggatom. Miután kiszaggattam, letakarom egy ruhával, hogy pihenjen. Amíg pihen, felteszek egy lábasba annyi olajat, hogy éppen hogy ne lepje el a fánkokat (kb. ujjnyi magasan). Ha forró az olaj, a fánkok közepét benyomom, hogy elvékonyodjon. Beleteszem a lábasba és ráteszema fedőt. Ha megsült az egyik oldala, megfordítom (a tetőt már nem tesszük rá vissza).
A kész fánkokat ízesíthetjük lekvárral, porcukorral, csokoládéval, esetleg cukormázzal stb. Ha a cukormáz mellett döntenénk a következőképp csináljuk:
Citromos cukormáz:
Egy kupaknyi citromlét öntsünk egy pohárba vagy tálkába és keverjünk annyi cukrot hozzá, amennyivel jó sűrű lesz. Vigyázzunk, a cukormázat csak akkor tegyük a fánkokra, ha azok már kihűltek.
Jó étvágyat hozzá! :)