Ez a recept még a nagypapámtól maradt rám. A juhászok és pásztorok készítették, amikor hónapokig nem voltak otthon a nyáj legeltetése miatt. Szamárra pakolták föl a hozzávalókat, a tejet pedig az ott lévő kecskétől fejték ki. Persze mi használhatunk hozzá sima, bolti tehéntejet. :)
Hozzávalók:
1/2 kg krumpli
1 tojás
kb. 30 dkg liszt ( amennyit a krumpli és a tojás feliszik)
1 l tej
2 fej vöröshagyma
2 mokkáskanál piros paprika (őrölt)
A héjába főtt krumplit megtisztítjuk a héjától, még melegen összetörjük. A tojással, liszttel és egy nagy csipet sóval összeállítjuk. Pihentetés után apró gombócokat készítünk; forró, enyhén sós vízben kifőzzük.
A vöröshagymát lereszeljük, olajon üvegesre pároljuk, rátesszük a piros paprikát és felengedjük tejjel. Mikor forrni kezd, beletesszük a kifőtt gombócokat és kavarás közben még 15-20 percet főzzük.